Slide background

LAGZIDJ.HU

bemutatja

A DJTANFOLYAM.HU KÍVÁLÓ LEMEZLOVASAIT

10-15 ÉVES ESKÜVŐI-, ÉS CLUB DJ TAPASZTALAT ...

MINDEN ZENEI STÍLUSBAN

ROCK'N'ROLL-TÓL A MAI HOUSE-IG BÁRMI ...

RUGALMAS JÁTSZÁSI LISTÁKKAL

KÍVÁNSÁG- ÉS TILTÓLISTA LEHETŐSÉGEI ...

Slide background

&

KÉRD AJÁNLATUNKAT MOST !

... nehogy elkeljenek lemezlovasaink

LAGZIDJ.HU

lagzidj.hu

MIÉRT NE ZENEKAR, HANEM DJ ???

VÁLTOZATOSABB HANGZÁS

KÖLTSÉGHATÉKONYABB

NINCS SZÜNET A ZENÉBEN

Slide background

DJ SZOLGÁLTATÁS ESKÜVŐKRE

LAGZIDJ.HU

VERSENYKÉPES ÁRON

SZEZONNYITÓ ÁRON FOGLALHATSZ LEMEZLOVAST

2015. FEBRUÁR 28-IG

Slide background

MINDEN ZENEI STÍLUSBAN ...

NÉZD MEG 10 PERCES VIDEÓNKAT 2014-ES ESKÜVŐINKRŐL!

VIDEÓ MEGTEKINTÉSÉHEZ KLIKKELJ A KÉPRE!

Slide background

&

TAPASZTALAT

MEGBÍZHATÓSÁG

VILÁGVEZETŐ DJ TECHNIKÁK AZ ESKÜVŐINKÖN

Pioneer Pro DJ

A vonatozásról ...

A lagzidj.hu tapasztalatai, ötletei, praktikái esküvőtökhöz főleg dj és zene témákban

A vonatozásról ...

HozzászólásSzerző: LaYOOOs » 2015.02.15. 04:51

A vonatozás egy esküvőn megint olyan kényes kérdés, hogy bizonyos párok falra másznak tőle, némely pár meg kimondottan kéri, a dj tekerjen olyan zenéket, amire a násznép sínpályára állhat.

A lagzidj.hu, mint dj szolgáltató hivatalosan nem szeretne egyik oldal mellett sem állást foglalni. Ha a pár úgy dönt, hogy lemezlovasunk ne játsszon semmilyen vonatozós számot, akkor nem is fog.

A probléma viszont sokkal mélyebbről indul. Igen, egy dj által játszott tipikus vonatozós szám felgerjesztheti a szunnyadó vasutasokat a násznépben, és elindíthatja a közönséget a következő állomás felé a sínen.

A dj viszont nem minden esetben felelős ezekért az eseményekért. Előfordulhat, hogy az esküvői lakodalomban fékezhetetlen vonatozás tör ki, és minden vasúti átjárónál a jelzőberendezés hirtelen pirosra vált, miközben egy hip-hop zene szól. ;)

Ilyenkor az a helyzet, hogy a násznép szeretett volna már régen vonatozni, de a dj nem játszott olyan zenét, amivel ez az „álom” valóra válhatott volna.

esküvőidj
Személy szerint az a véleményem, hogy a pároknál, akik megtiltják a dj-nek, hogy vonatoztasson, nem a cselekménnyel van bajuk, hanem az aláfestő zenékkel.

A násznép, ha akarja, úgy is megoldja ezt a dolgot. Ha meg elkerülhetetlen, akkor inkább érdemes olyan zenéket válogatni ez alá, hogy a minőségük, hangulatuk összhangban legyen a mulatságunkkal.

A dj legtöbbször ilyen esetekben végrehajtószemély, és a pár akaratának engedelmeskedve teszi a dolgát, de ha szakmailag felkészült lemezlovasról van szó, akkor már egyeztet előre a párral, hogy mi ezzel kapcsolatban az állásfoglalásuk. Lehet, vagy nem lehet? Ha igen, akkor milyen zenékkel.

Ezt a tömeges tánceseményt is többféleképpen lehet megoldani.

Esküvői dj munkáim során, rengeteg módon megvalósított vonatot láttam már. Én természetesen próbáltam mindig az esküvő stílusához mérten zenét választani, amelyről lentebb néhány tippet átadnék a számotokra, hátha az általatok választott dj, nem olyan művelt a zenék világában, és egy kis külső ráhatás szükséges a részetekről, hogy minden smakkoljon az esküvői mulatságotokban.

A jellemzőbb az, hogyha ez a vonat spontán épül fel a lakodalomban. Megszólal a zene, és valaki elkezdi. Érdekes, mert ha egy ember kitalálja, az még elég kevés hozzá… Az csak egy céltalanul rohangáló ember a tánctéren… :D

Láttam (sokkal kevesebb esküvőn), hogy a ceremóniamester, vőfély (de akár a dj is lehet) csendből (nem szól a zene) építi fel a vonatszerelvényt. Általában a legnagyobb „hülyét” a vőlegényből lehet csinálni, ezért ezt a rutinos ceremóniamesterek ki is használják ezt. Többnyire ilyenkor már az iddogálás a násznéppel meghozta az eredményét, és könnyen belemegy a játékba. Pláne, ha valaki nem mondhat „nem”-et az a vőlegény. Szóval, a vőlegény kap egy láthatósági mellényt, vagy akár egy vasutas ruhát. Sapka az mindenképpen kell. Egy kéménycsövet a kézbe, egy sípot a szájba, és egy vasutas jelzőtáblát a másik kézbe. Meg is van a felszerelt mozdony kocsi. Ezek után ízlés szerint, akár a vendégsereg különböző csoportjaiból (mennyasszony barátnői, vőlegény barátai, szülők, stb…) fel lehet építeni a szerelvény többi részét (szenes vagon, postakocsi, stb), akiket további kellékekkel látunk el, vagy kidíszítünk. Például a szenes kocsit eljátszó személy arcát kicsit be lehet kenni szénnel, korommal… ;) Másnap majd nem érti, mitől olyan fekete az arca… ;) A videón mindenesetre jól néz majd ki… :D

esküvőidj
Szóval, van aki kéri, van aki nem. A vonatozás tényét nem a dj dönti el, hanem az esküvői násznép.

A dj kis mértékben beleszólhat a vonatozás létrejöttébe, de ha ott van a levegőben, akkor csak a vonatozás minőségét rontja azzal, ha nem játszik valami oda való zenét. Szeretnék néhány vonatozás alá való zenét ajánlani, amelyet vagy a dj vagy a zenekar tud majd játszani az esküvői mulatság alatt.

Itt most a zenetörténelem nem kimondottan említésre való darabjait is, és a különlegességeket is megemlíteném.

Mindenki döntse el, hogy melyik az amit szívesen hallgatna az éjszaka során...

Kezdjük egy tradicionális darabbal, amelyet egy vidéki tradicionális, vőfélyes, igazi lagzi mulatságba ajánlanék.
Megy a gőzös
A zenét játszhatja a dj, vagy a zenekar, mert ez a zenedarab mindkét szakma profi képviselőinél ott kell hogy legyen.

Egy hibrid megoldás, amely kapcsolatot jelent a vidéki hangvételű tradicionális esküvő, és a modern urbanizált lakodalom között.
Demjén Ferenc - Szerelemvonat
A zenét szintén játszhatja a dj, vagy a zenekar, mert többnyire a esküvői zenekarok ismerik a nótát, a dj meg tuti hordja magánál valamilyen formában.

A következő nóta már kitekint a nagyvilágba. Egy örökzöld darabról van szó, amelyet időnként valaki befog a satuba, és fúr-farag rajta, majd megjelenteti.

Ez az 1962-ben megjelent "The Loco-motion". A zenét Gerry Goffin és Carole King szerezte, és először Little Eva énekelte el.

Little Eva - The Locomotion (1962) (USA-ban Nr.1.)
Ebből a dalból, az évek során rengeteg újraénekelt (cover) verzió, és rengeteg remix látott napvilágot. A dal életében néhány említésre méltó mérföldkő (a top listás helyezésük USA-ban, amely bizonyítja a zene létjogosultságát):
Megjegyzés: a Rolling Stones zenei magazin "Minden idők 500 legjobb száma" listáján a 359. helyen !!!
Ez az eredeti Little Eva verzió, az emberiség első vonatozós száma ... Szerintem ezt bátran kijelenthetem. Műfaját tekintve r'n'b. Nem összekeverni a mostani Beyonce, Rihanna, stb. vonallal. Ez az igazi R'n'B! Az utóbbi is ennek a továbbfejlődése, de bármilyen meglepő is, az ős r'n'b az ez...

Sylvie Vartan - Le locomotion (1963)
Francia vendégsereg esetén... Bár a megszerzése jó minőségben nehézkes, de lehet megéri az idő ráfordítást. Sylvie Vartan éneke, nem minden hangnál volt tökéletesen képezve, de egy esküvőn nem feltétlenül az előadás tökéletessége a feltétel. Inkább az, hogy mindenki jól érezze magát. Ezt egy jó dj tudja, és ennek függvényében teszi be a zenéket. Ha az a feladat, hogy egy francia csapatot kell vonatoztatni, akkor Sylvie Vartan megoldás...

Grand Funk Railroad - Locomotion (1974) (USA-ban Nr.1.)
A 70-es évek hard rock hangzása egy vonatozós számban. Mindenképpen érdekes, vagy akár kuriózum egy ilyen érdeklődésű násznép esetén. A rock hangszerek ilyen jellegű burkolt tálalása mindenképpen előnyös lehet. Mindig van a násznépben 1-2 rock rajongó, akik csak úgy nyíltan nem kaphatnak egy Black Sabbath - Paranoid, vagy egy Deep Purple - Smoke on The Water számot. Egy jó dj, mégis tud kedveskedni az ilyen vendégeknek, úgy, hogy a többiek észre sem veszik, a rock-os történéseket a repertoárban.

Ritz - Locomotion (1979)
Aki szereti a 80-as évek igazi disco hangszerelését, annak ajánlom. Ez az !!!
Nekem ez a verzió, ami legközelebb van, a diszkó stílusú tömegszórakoztatáshoz, de ez persze ízlések és pofonok. Főleg, hogy ma már nem a diszkó a tömegszórakoztatás... ;) 3:00 percnél egy teljesen újrakomponált rész lép be, és nem egy ellopott zenei feldolgozás. A 80-as években még zeneértő emberek csinálták a remixeket. :) Ez egy igazi remix... Gratulálok a szerzőknek!

Kylie Minogue - Locomotion (1988) (USA-ban Nr.3.)
A mai esküvőkön előforduló ember számára, talán a legnépszerűbb verzió ez lehet. Jó hangszerelés, igazi 80-as évek pop hangzás. Tuti befutó egy esküvőn. Ajánlom, illetve a lagzidj.hu teljes dj csapata ajánlja számotokra... Ezzel még nem fürödtünk be soha. Kylie Minogue a 80-as években két számnak köszönheti mai pályafutását. Igaz ez a második, de lehet, ha ez nincs akkor a többi slágere sincs.


Dave Stewart & Barbara Gaskin (1986)
Na, ezt a verziót ne a mulatság alatt játssza a dj!!! Alkalmas a vacsora alatt, kicsit "incselkedni" a vonatozásra, de Dave Stewart sohasem volt híres a tömegszórakoztatásról. Főleg egy darab konkrét táncparketten, ahol részeg mulatozók várják a dj-től az élet értelme megfejtést... ;) :D
Atomic Kitten - Locomotion
Egy modern kori (már 2000 utáni) feldolgozás, amely könnyen fogyasztható hangszereléssel, és trendi előadásmóddal mindenképpen eladhatóvá tette a fiatalabb generáció számára is. Biztassuk bátran esküvői dj pultban álló "szakember"-ünket hogy bátran tekerje az esküvői násznépnek ezt a felvételt.
Népszerűbb vonatozós zenét, nem tudnék mondani.
A gyerekes családoknál még a Thomas a gőzmozdony OST-je tarolhat ;) ... de ezt nem gondoltam komolyan.

The Doobie Brothers - Long Train Runnin' (1973)
Oly sokszor remix-elt dallamról van szó, amiről nem is biztos, hogy mindig tudja az ember, hogy ki komponálta.
Ezért érdemes képzett, tapasztalt lemezlovassal megoldani a szakmai háttérmunkát.

Ebből a kultikus zenéből a 90-es évek elején jelent meg keverhető dj verzió is.

Gyakorlatilag - a ma élő ember számára - az egyetlen értelmes verzió....

Kedves Pár!

Reméljük az esküvőtökön mi tekerhetjük a zenét, a már megismert profizmusunkkal ...

Sikeres esküvőt és szeretetben gazdag hosszú boldog házasságot kíván a lagzidj.hu lemezlovas csapata!
LaYOOOs
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2015.02.02. 14:43

Vissza: A LAGZIDJ.HU TIPPJEI, ÖTLETEI ESKÜVŐTÖKHÖZ

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron